Menu

MÚSICA DE MATINADA fins les 06:00

La OMS dedica el Dia de la Salut Mental 2018 als joves

La OMS dedica el Dia de la Salut Mental 2018 als joves

El 10 d’octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental. A Rubí, més de 2.000 persones van ser ateses l’any 2015 per problemes de salut mental i 700 d’ells eren nens o joves. A Catalunya el nombre d’afectats per les malalties mentals és de 1,4 milions de persones. Aquest any la jornada mundial impulsada des de la OMS vol posar el focus en els joves.

El govern de la Generalitat ha aprovat un conjunt d’estratègies en salut mental i addiccions en infants i joves a les que destinarà 70 milions d’euros. A més, hi ha hagut un increment de més d’un miler de professionals sanitaris per implantar el model d’atenció comunitària. A Rubí aquest model funciona des dels anys 80 quan es va crear el Centre d’Orientació Sanitaria (COS) de forma pionera a Catalunya i impulsat pel psiquiatra Ferran Salses.

El pla director de salut mental i addiccions 2017-2020 recull que a Catalunya prop d’1 milió 400.000 persones van ser ateses per problemes de salut mental l’any 2016 i que aquesta xifra s’ha incrementat en un 12%. El 21% de les persones ateses a Catalunya al 2016 tenien un problema de salut mental. Això vol dir que gairebé 1 de cada 4 persones que van anar als serveis de salut ho van fer per aquest tema. L’informe també constata que els problemes socioeconòmics empitjoren la salut mental de les persones. Una darrera dada, la depressió, una de les malalties mentals més esteses, representa cada any una despesa de 736.000 euros, és a dir, un 0,3% del PIB.

Per tot plegat, el departament de salut ha incrementat considerablement el pressupost de l’atenció comunitària i ara aquesta representa pràcticament la meitat de la despesa total. El nou model consta de 7 línies estratègiques i treballa la prevenció, l’atenció integral, la lluita contra l’estigma i la col·laboració amb els serveis educatius, socials o laborals, entre d’altres.

A Rubí, el consum d'alcohol genera el major nombre de consultes relacionades amb salut mental

A Rubí les darreres dades sobre salut mental publicades són de 2015 i pertanyen a l’Informe d’Indicadors de salut local de la Diputació de Barcelona. Segons aquest informe, el major nombre de contactes per problemes de salut mental són per malalties relacionades amb l’alcohol que representen prop del 25% del total d’ateses; el 22% de les visites tenien a veure amb trastorns orgànics i demència senil i un 11,6% per esquizofrènia i trastorns relacionats. El nombre de pacients atesos als CAPS per problemes de salut mental van ser: 1538 en el cas dels adults i 771 en cas dels infants i joves.  Segons els diagnòstics, la majoria de pacients patien un trastorn de l’estat d’ànim, seguits dels trastorns d’ansietat i depressió i l’esquizofrènia.

Com dèiem als anys 80 el psiquiatra Ferran Salses i Roig impulsa  el model d’atenció comunitària en salut mental. El COS, un centre de titularitat municipal, comença a oferir atenció en salut mental, en drogodependències i en planificació familiar. Fa pràcticament 10 anys el centre passa a dependre del Consorci Sanitari de Terrassa i ofereix el seus serveis de forma externalitzada.

Recursos a la ciutat per a les persones que pateixen una malaltia mental

El centre de salut de salut mental Ferran Salses acull el Servei de Salut mental per a adults i el Centre de salut mental infantil i juvenil. Totsdos atenen dilluns, dimarts i divendres de 8:45  a 15h i els dimecres i dijous també en horari de tarda, de 16 a 18h. També està en centre d’Atenció i Seguiment de drogodependències amb el mateix horari.

A banda d’això a Rubí hi ha un centre de dia de salut mental al carrer Pitàgoras, número 4, que atén de 9 del matí a 14h. Aquest centre atén persones majors de 16 anys que pateixen alguna malaltia mental i són derivades des dels ambulatoris per fer rehabilitació psicosocial i reinserció.

Finalment, l’Ajuntament té l’Oficina Tècnica Laboral que té seu a Rubí Forma i que ajuda a les persones amb malalties mentals a trobar feina.

Tornar al principi

 

SEGUEIX-NOS CONNECTA'T  
Facebook Inici  
Twitter la ràdio EN DIRECTE  
YouTube Programació  
Instagram Streaming  
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. APP Store  
  APP Google play  
  Revista "La ciutat"  

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem.

ACCEPTO