Menu

Una de freda i una de calenta, a la primera Taula d'Abocadors després de l'Estat d'Alarma

Una de freda i una de calenta, a la primera Taula d'Abocadors després de l'Estat d'Alarma Foto:arxiu

Aquest dijous s'ha trobat la Taula d'abocadors de la ciutat, formada per veïns, membres de la Plataforma contra els abocadors, la comunitat educativa de l'Escola Rivo Rubeo i tècnics municipals. A la trobada s'ha informat de la denegació de la llicència urbanística per al Pla d'Actuació Específica (PAE) de Can Balasc fer falta de documentació. També s'ha explicat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fallat en contra del Pla d'Extractives de Rubí, impugnat per TMA-Grupo Sánchez.

La trobada s’ha convocat a petició de la Plataforma contra els abocadors (vegeu notícia). S’ha fet a l’Auditori de la Biblioteca per mantenir la distància de seguretat i han assistit una vintena de persones.

A la reunió, tècnics de les àrees de planejament urbanístic i serveis jurídics han informat els veïns de la denegació del PAE de Can Balasc, presentat per AJK Inversiones Cantábricas y Portuarias que forma part de TMA-Grupo Sánchez.

L'Ajuntament denega el PAE de Can Balasc

El 6 de març l’ajuntament va requerir a AJK Inversiones Cantábricas y Portuarias, SL que, en el termini de deu dies, aportés l’estudi d’impacte ambiental (vegeu notícia). També se li va requerir l'esmena d’una sèrie de deficiències assenyalades en els informes tècnics municipals. Els tràmits administratius relacionats amb l’obertura d’un abocador a Can Balasc van quedat aturats durant l’Estat d’Alarma però es van reactivar a principis de juny. TMA Grupo Sánchez (empresa matriu d’AJK) no va aportar l’informe en el temps requerit i el consistori ha decidit no concedir la llicència urbanística. La Junta de Govern ho va decidir ahir dijous. Durant aquest temps, AJK Inversiones Cantábricas va presentar un escrit al qual adjuntava documentació tècnica, formulava una sèrie de consideracions i demanava l’aprovació prèvia del PAE de Can Balasc.

Per la seva banda, els veïns i afectats van fer 340 escrits d’al·legacions (vegeu notícia) contra la concessió d’aquesta llicència. Les persones que van presentar al·legacions seran notificades i poden consultar la  informació a la seu electrònica de l’Ajuntament. Les respostes s’acompanyen de cinc informes tècnics de les àrees de planejament urbanístic, medi ambient, serveis jurídics, mobilitat i activitats. Paral·lelament, el consistori va demanar informació a l’Agència Catalana de l’Aigua, a la Direcció General de Qualitat Ambiental i a l’Agència Catalana de Residus. Només aquesta darrera ha aportat informació.

El responsable de TMA-Grupo Sánchez, Jose Andrés Sánchez, ha explicat a Ràdio Rubí que no van presentar la documentació requerida perquè la sentencia del TSJC atura el Pla d’Extractives de la ciutat  Sánchez assegura que el tenien preparat tot i que la Generalitat havia declarat que no era necessari (vegeu notícia). Segons l’empresari, la sentència ve a dir que l’Ajuntament no té potestat per aturar l’activitat empresarial. Sánchez ha anunciat que amb el Pla d’Extractives paralitzat, la seva empresa reactivarà el Pla Especial de Can Carreras i Can Balasc que ja tenia aprovació provisional al 2012 (vegeu nota de premsa ajuntament).

L’autorització ambiental, competència de la Generalitat, segueix el seu curs

L'obertura de Can Balasc estava també pendent de l'autorització ambiental de la Generalitat. Es va aprovar inicialment a principis d’any (vegeu notícia) però abans de l’Estat d’Alarma els veïns havien presentat al·legacions contra l’aprovació definitiva. Ara la plataforma prepara un document per demanar al govern català que tingui en compte les al·legacions presentades abans de l’Estat d’Alarma. Per la seva banda, el consistori també presentarà al·legacions.

Durant l'Estat d'Alarma, TMA-Grupo Sánchez ha seguit treballant a la zona 

En tot aquest temps, però, els moviments de terres i el trànsit de camions han fet pensar que l’empresa podria haver incomplert la prohibició de les activitats no essencials i a més podria estar fent moviment de terres encara sense regular. Per això, tant l’Ajuntament com l’Agència de Residus de Catalunya es plantejaven, a principis del mes de juny, emprendre accions legals contra TMA-Grupo Sánchez.(vegeu noticia)

A la taula d’abocadors, els advocats de l’Ajuntament van explicar que havien obert expedients sancionadors en dos casos L’ajuntament ha informat a l’Agencia Catalana de Residus del moviment de terres de Can Balasc a Can Carreras i l’ens no ho ha considerat una infracció. L’ACR admet que l’activitat estava sotmesa a comunicació i que l’empresa no ho ha fet. Sobre aquesta qüestió, Juan Andrés Sánchez, assegura que no és una activitat irregular i de fet diu que tenen una petició formal del consistori per restaurar la zona afectada per l’extracció de terres a Can Balasc. Sánchez afirma que el moviment de terres és habitual quan no hi ha producció .

La Policia Local ha fet control de camions basant-se en la prohibició d’activitats no essencials del govern central entre el 31 de març i el 9 d’abril. Es van fer algunes actes però de l’1 d’abril al 9 no es va detectar el pas de camions de TMA. A la trobada de la taula d’abocadors, els veïns van assegurar que TMA Grup Sánchez havia posat altres camions sense retolar per evadir els controls policials.

La sentència del TSJC tomba el Pla d’Extractives de Rubí

En els darrers dies, l’Ajuntament ha rebut la sentència del TSJC contra el Pla d’Extractives municipal aprovat al 2016. (vegeu notícia). Les empreses Arrins SL (que forma part del conglomerat de TMA Grup Sánchez) i Vertispania van impugnar el pla. Ara, els Serveis Jurídics de l’Ajuntament estudien quines accions poden plantejar-se.

El regidor de medi ambient, Andrés Medrano, considera que és una mala notícia que es tombi el Pla d’Extractives però no ha volgut fer valoracions sobre el tema perquè és una qüestió que estudien els Serveis Jurídics. Sobre la denegació del PAE de Can Balasc, Medrano remet a les decisions preses en diverses Juntes de Govern i assegura que seguiran els controls policials a Can Balasc i es presentaran al·legacions al tràmit que ha de fer la Generalitat.

Montse Rousse, portaveu de la Plataforma d'Abocadors, afirma que s'ha de protegir el patrimoni natural i el sòl no urbanitzables. Si no es pot fer amb un Pla d'Extratives (com l'aprovat al 2016 que el TSJC ha tombat) s'haurà d'incloure al nou Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM). La portaveu dels veïns assegura que la denegació de la llicència urbanística del PAE de Can Balasc és positiu però que la sentència del TSJC és una mala notícia per a la ciutat. Per Rousse és un problema que des de 2003 els municipis no tinguin compteència sobre les extractives i creu que això obre la porta a la instalació d'abocadors en zones a on abans hi havia extracció d'àrids. Per això, des de la plataforma es demana que es restauri Can Carreras i resta d'extractives i que si no ho fan les empreses ho faci el consistori d'ofici. D'aquesta manera, creu, s'impossibilita la creació de nous abocadors de residus. 

Altres temes tractats a la Taula d'abocadors

A la Taula d’abocadors també es va parlar del tancament de Can Carreras que també està judicialitzat. Una sentència va dir que havia de cessar l’activitat i TMA-Grupo Sánchez ha presentat un recurs de cassació. El responsable de l’empresa no s’ha pronunciat al respecte i diu que per ells no s’ha superat la quantitat de tones permeses com diu la Generalitat i fins i tot podrien abocar 30.000 tones de residus més. Finalment, a la trobada es va parlar d’una tercera activitat extractiva a la ciutat que podria estar abocant residus de forma irregular.

Tornar al principi
RECUPERACIÓ COMERÇ

SEGUEIX-NOS CONNECTA'T  
Facebook Inici  
Twitter la ràdio EN DIRECTE  
YouTube Programació  
Instagram Streaming  
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. APP Store  
  APP Google play  
  Revista "La ciutat"  

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem.

ACCEPTO