Menu

La Generalitat obre la porta a ampliar Can Balasc més enllà dels residus industrials

Reunió de la Mesa d'Abocadorsa la sala de plens de l'Ajuntament Reunió de la Mesa d'Abocadorsa la sala de plens de l'Ajuntament

La Generalitat ha fet una proposta de resolució favorable a atorgar l'autorització ambiental per al futur abocador de Can Balasc. No només es dóna el vistiplau a la majoria de residus demanats per TMA Grupo Sánchez, sinó que s'arriba a qualificar l'activitat com "de residus industrials i comercials". Ara mateix, l'únic requisit que queda perquè l'abocador comenci a funcionar és que aconsegueixi la llicència urbanística, responsabilitat única de l'Ajuntament de Rubí.

Els continguts d'aquesta proposta s'han donat a conèixer en una Mesa d'abocadors convocada a la Sala de plens aquest dimecres. La proposta de la Generalitat, qualificada pels serveis jurídics de l'Ajuntament com "plena de mancances", rebutja limitar Can Balasc a la dotzena de residus inerts autoritzats per sentència judicial i opta per permetre els més de 200 codis de residus no perillosos demanats, limitant-ne només un grapat. A banda dels residus industrials als quals TMA Grupo Sánchez assegura que es limitarà l'abocador, els codis autoritzats a la llicència inclouen residus de la preparació d'aliments, diferents productes químics, residus sanitaris i veterinaris i productes de la recollida dels residus municipals.

En un apartat concret de la proposta, es descriu que l'abocador podrà admetre residus industrials i comercials. Aquests últims (provinents de comerços i restauració i que inclouen matèria orgànica) ni tan sols estaven demanats a la petició de TMA Grupo Sánchez.

La Generalitat tampoc considera necessari que el projecte disposi d'una Declaració d'impacte ambiental, tal com demana l'Ajuntament i la plataforma Rubí Sense Abocadors. Sí que s'ha concedit que, tal com marca el Pla General d'Ordenació de Rubí, les olors de l'activitat no puguin sortir fora de la tanca de l'abocador.

Més enllà d'aquest tema, la Generalitat ha desestimat pràcticament la totalitat d'al·legacions presentades. Es desconeix si quan la resolució sigui ferma s'haurà esmenat amb algunes de les contraa·legacions que s'hi presentaran, tot i que els tècnics dels serveis jurídics ho consideren poc probable. Si el document no pateix canvis substancials quan sigui ferm, l'Ajuntament no descarta obrir un contenciós als tribunals.

Aturada temporalment la tramitació de la llicència urbanística

A la Mesa d'abocadors també s'ha conegut que el tràmit per aprovar el Pla d'Actuació Específica (PAE) de l'abocador i atorgar la llicència urbanística està ara mateix aturat. La raó és que queda per rebre un informe de l'Oficina de Gestió Ambiental del Departament de Territori. Un cop rebut el document, es reprendrà la tramitació.

De moment, hi ha un termini màxim de tres mesos per rebre l'informe i uns dos mesos per acabar la tramitació una vegada es reprengui. Ni els serveis jurídics ni l'equip de govern, però, creuen probable que el document contradigui els altres informes, tots favorables. Si l'Ajuntament resol aquesta tramitació favorablement, TMA Grupo Sánchez tindrà ja autoritzada l'obertura de Can Balasc.

Tornar al principi

SEGUEIX-NOS CONNECTA'T  
Facebook Inici  
Twitter la ràdio EN DIRECTE  
YouTube Programació  
Instagram Streaming  
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. APP Store  
  APP Google play  
  Revista "La ciutat"  

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem.

ACCEPTO