Menu

Rubí Sense Abocadors intentarà aturar Can Balasc amb una vintena d'al·legacions

Rubí Sense Abocadors intentarà aturar Can Balasc amb una vintena d'al·legacions

La plataforma Rubí Sense Abocadors presentarà una vintena d'al•legacions al projecte de TMA-Grupo Sánchez per obrir l'abocador de Can Balasc. El col·lectiu s'està reunint aquests dies amb els veïns més propers a l'extractiva per explicar-los els problemes que tindran si finalment s'obre el dipòsit amb les condicions que demana l'empresa.

Recordem que TMA ha tornat a presentar a l'Ajuntament la documentació necessària per obrir l'abocador, després que el maig el consistori la denegués per no tenir tots els informes favorables necessaris (vegeu notícia).

Segons la plataforma, el nou PAE esmena algunes qüestions, com les distàncies al nucli urbà, els horaris d'obertura o que els camions no passin per les urbanitzacions. El problema, segons el col·lectiu, és que molts d'aquests temes no estan esmenats a la documentació presentada a la Generalitat per obtenir la llicència ambiental, un procés que encara està en tràmit (vegeu notícia).

Més enllà de les discrepàncies que hi haurà entre els dos documents si s'aproven, molts dels punts més denunciats per la plataforma hi continuen presents i les noves al•legacions els tornen a adreçar.

Les al·legacions aborden una vintena de qüestions diferents

Recordem que, després d'un llarg procés judicial, la Justícia ha determinat que l'abocador de Can Balasc pot obrir, però segons el projecte original dels anys 90 que era el d'un abocador per a una vintena de residus inerts (bàsicament, runes que provenen de la construcció i la indústria).

Amb la normativa ambiental actual, alguns d'aquests residus formen part d'un grup més ampli (els no perillosos) i TMA ha demanat obrir un abocador per als més de 200 residus d'aquesta mena. En aquest nou llistat, hi ha per exemple, residus sanitaris, de veterinària i altres elements que podrien suposar olors i molèsties als veïns. Les al·legacions més importants de la plataforma demanen que s'acotin els residus que s'hi abocaran als que marca la sentència judicial.

A la nova documentació presentada per TMA, l'extensió de l'abocador, la densitat dels residus que s'hi aboquen o la vida útil també superen de llarg el projecte dels 90 que ha autoritzat el jutge i, òbviament, també consten a les al·legacions.

També s'aborden qüestions com la devaluació de les cases dels veïns de Can Serrafossà, l'adequació a la normativa urbanística, o els "residus pendents d'abocar" que la plataforma sospita que TMA podria aprofitar per ampliar Can Balasc amb l'extractiva de Tejala, que és a tocar del futur abocador i també propietat de la mateixa empresa.

Rubí Sense Abocadors torna a demanar l'ajuda ciutadana

La Plataforma, a banda de presentar les seves al•legacions, també convida la ciutadania a presentar-ne de pròpies a títol individual. El col·lectiu ha facilitat un enllaç als formularis al seu perfil a Facebook i, una vegada omplerts, s'han d'entregar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC), on es podrà trobar un botó específic per a aquestes al·legacions quan es demana tanda.

Aquests dies, Rubí Sense Abocadors està trobant-se amb els veïns afectats per parlar de Can Balasc i presentar-los les al·legacions.
Aquest dijous han acompanyat famílies de l'escola Rivo Rubeo (situada a menys d'un quilòmetre del futur abocador) i aquest cap de setmana es veuran també amb els veïns de les urbanitzacions més properes, dissabte amb els de Can Serrafossà i diumenge amb els dels Avets.

Per a la resta de la ciutadania, dilluns a les 18 h seran a l'Ateneu Municipal i en aquesta trobada comptaran amb la presència d'experts, tant en l'àmbit legal com en el mediambiental.

Tornar al principi

SEGUEIX-NOS CONNECTA'T  
Facebook Inici  
Twitter la ràdio EN DIRECTE  
YouTube Programació  
Instagram Streaming  
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. APP Store  
  APP Google play  
  Revista "La ciutat"  

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem.

ACCEPTO