Menu

Aquest divendres, vaga climàtica arreu del món i manifestació a Barcelona a les 18h

Aquest divendres, vaga climàtica arreu del món i manifestació a Barcelona a les 18h

Aquest divendres 27 de setembre s’està fent una vaga climàtica arreu del món. Es tracta d’una protesta a nivell global que pretén donar un clar toc d’atenció a multinacionals, governs i grans empreses sobre les conseqüències que pot tenir pel medi ambient no prendre ja les decisions necessàries per no destruir més el planeta del que ja ho estem fent. La vaga és estudiantil i de consum.

Les protestes de fet, ja fa dies que s’estan organitzant i s’estan fent un munt d’activitats per donar a conèixer i per conscienciar sobre la situació del món en què vivim. La protestes coincideixen, a més a més, amb la celebració a Nova York, als Estats Units, de la Cimera Climàtica convocada per l’ONU per debatre sobre la propera Conferència del Clima, que se celebrarà a finals d’any a Xile. Els convocants de la vaga d’avquest divendres són les plataformes Fridays for Future (la variant local és Joventut pel Clima), Aliança pel Clima, Aliança per l’Emergència Climàtica i 2020 Rebel·lió pel Clima, que en el seu conjunt agrupen unes 300 organitzacions. Alguns partits polítics i altres organitzacions han cridat a la participació a les manifestacions i protestes juvenils i els sindicats també s’han afegit a la jornada de vaga climàtica.

Hem de recordar que en el cas de Rubí i durant la sessió plenària celebrada aquest dijous a la tarda, s'ha aprovat per unanimitat una moció que declara l’emergència climàtica a la nostra ciutat i que, el Consell d’Alcaldies, també va fer el mateix fa uns dies. De cara a la tarda s’han convocat diverses manifestacions com ara a Barcelona a partir de les 18h, des dels Jardinets de Gràcia fins a la plaça de Catalunya. En el cas de la nostra comarca, fa just una setmana que es va fer una manifestació a Sabadell amb la participació de mig miler de persones.

Mesures de la Generalitat de Catalunya

I coincidint amb la vaga climàtica d’aquest divendres, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius, ha passat pels micròfons del programa de Ràdio Rubí, Rubí al Dia.

Rius ha explicat que a Catalunya ja es va declarar l’emergència climàtica abans de l’estiu i ha recordat que al 2017 ja es va aprovar l’anomenada Llei de Canvi Climàtic que s’està implantant en aquests moments. Com a mesures, la responsable de Qualitat Ambiental del Govern Català ha enumerat, per exemple, les autoritzacions ambientals on cada vegada estan sent més restrictius o el foment de la renovació de vehicles amb ajuts a particulars, als taxistes, als autònoms i, òbviment, potenciar el transport públic. I és que Rius ha explicat que el que contamina més és en primer lloc la generació d’energia, és a dir, les elèctriques. Per aquest motiu, s’està treballant per fomentar les energies renovables. I en segon lloc, la mobilitat o el transport. "La mobilitat és una de les qüestions a treballar potenciant modes de transport actiu a peu o bicicleta, utilitzar més el transport públic i els cotxes que cada vegada contaminin menys", ha afegit Rius.

A nivell més de ciutadania, és important seguir potenciant el fet de reciclar, però també pensar alhora de consumir. És a dir, pensar si tot allò que comprem, ho necessitem realment o no. I si ho necessitem, després reciclar-ho. El mateix passa amb la roba. Rius ha dit també que en aquests moments hi ha un debat sobre el món de la moda o de la roba en el mateix sentit: si necessitem canviar l’armari cada dos per tres. I una altra qüestió encara que també està sobre de la taula: el malbaratment alimentari. Segons Rius, aproximadament el 30 per cent del menjar s'acaba malbaratant.

Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic

Presentació busos híbrids

Aquest divendres a la tarda, es farà la presentació a la plaça Pearson dels 5 autobusos híbrids qur formaran part de la flota de RubíBus on s’incorporaran pròximament per substituir models més antics. Es tracta dels models Volvo 7900 híbrid.

Recordem que l’any 2018 es va acordar la substitució de cinc vehicles per nous models que funcionessin amb tecnologia híbrida. Durant la presentació, que es farà de les 16h a les 19h, es repartirà a tot el públic assistent un petit obsequi vinculat amb el medi ambient. A més, i pensant en els més petits, l’acte estarà amenitzat per un clown, que realitzarà, entre d’altres, activitats de globoflèxia.   

 

Tornar al principi
RECUPERACIÓ COMERÇ

SEGUEIX-NOS CONNECTA'T  
Facebook Inici  
Twitter la ràdio EN DIRECTE  
YouTube Programació  
Instagram Streaming  
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. APP Store  
  APP Google play  
  Revista "La ciutat"  

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem.

ACCEPTO