Menu

TMA demana l’autorització ambiental per a l’abocador de Can Balasc

TMA demana l’autorització ambiental per a l’abocador de Can Balasc

El Tauler d’anuncis de la Generalitat ha publicat avui la informació amb la qual Arrins SL (del grup TMA) pretén obtenir l’autorització ambiental per obrir l’abocador de Can Balasc. Tot i que el govern municipal ha anunciat que ha denegat el pla urbanístic presentat per l’empresa, des de la plataforma Rubí Sense Abocadors alerten que l’abocador podria obrir igualment i que tot plegat està seguint una tramitació molt similar a la que es va fer per a Can Carreras.

Per obrir l’abocador, TMA necessita una llicència urbanística (responsabilitat de l’Ajuntament) i una ambiental (que atorga la Generalitat). El tràmit per obtenir aquesta darrera s’ha iniciat avui amb la publicació al taulell oficial. Pel que fa a la urbanística, l’Ajuntament va comunicar fa uns dies que havia denegat el projecte que l’empresa havia presentat per a Can Balasc.

Tot i no tenir el vistiplau urbanístic municipal, la plataforma Rubí Sense Abocadors alerta que Can Balasc podria obrir igualment. La portaveu Montse Rousse, de fet, sospita que TMA podria tenir ja aquesta llicència per silenci administratiu. I és que la plataforma dubta que l’Ajuntament fos competent per ampliar tres mesos el termini de tramitació tal com va fer i això implicaria que la data límit hagués arribat abans del previst, aprovant-se el document per silenci administratiu positiu abans de la seva denegació posterior.

“Can Carreras va començar a funcionar per una llicència obtinguda per silenci administratiu positiu; hi ha massa similituds per no continuar pensant que Can Balasc serà un Can Carreras 2”, lamenta Rousse.

Més enllà de si s’ha obtingut o no la llicència urbanística per silenci administratiu, Rousse explica que hi hauria altres maneres per obrir Can Balasc: “Entenem que amb la Llei Òmnibus podria començar a operar només amb l’autorització ambiental i després ja tramitar la regulació urbanística, aquesta és la por que tenim”.

I és que la informació que TMA ha presentat per obtenir el vistiplau ambiental conté molts dels aspectes que preocupen la plataforma. Per començar, al llistat de residus admissibles hi consten els més de 200 considerats no perillosos i no la dotzena als quals l'empresa estaria limitada per sentència judicial. L’empresa també assegura que Can Serrafossà està a 2,4 km de l’abocador, quan és més que obvi que hi ha habitatges i fins i tot l’Institut Rivo Rubeo a tocar del torrent de Can Balasc. I, segons Rubí Sense Abocadors, no s’ha inclòs cap protocol per tractar les emissions de biogàs.

El projecte entra ara en un període d’exposició pública de 30 dies durant els quals ciutadans i entitats podran presentar-hi al·legacions. La plataforma ja està estudiant la informació al detall per tal de presentar les seves.

 

La plataforma assegura que va saber de la denegació del PAE per la premsa

L’Ajuntament va anunciar el 13 de maig que la Junta de Govern Local havia denegat l'aprovació prèvia del Pla d’Actuació Específica (PAE) de l’abocador de Can Balasc. En una curta nota de premsa s’explica que l’empresa no havia adreçat les deficiències detectades a les esmenes del consistori i que alguns informes sectorials havien estat desfavorables.

Des de Ràdio Rubí hem demanat reiteradament més informació sobre aquesta qüestió, uns aclariments que no hem rebut encara. També se’ns ha explicat des del gabinet de Comunicació que ni l’alcaldessa ni el regidor de Medi Ambient farien “cap tipus de declaració sobre aquest tema”.

Rubí Sense Abocadors explica que es va assabentar d’aquesta denegació quan Ràdio Rubí vam contactar amb ells per tenir la seva valoració. De fet, asseguren sentir-se abandonats per l’executiu municipal, amb el qual creuen no tenir cap interlocutor directe. El col·lectiu reclama que es convoqui urgentment la mesa dels abocadors per exposar les darreres novetats sobre Can Balasc.

 

Tornar al principi

SEGUEIX-NOS CONNECTA'T  
Facebook Inici  
Twitter la ràdio EN DIRECTE  
YouTube Programació  
Instagram Streaming  
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. APP Store  
  APP Google play  
  Revista "La ciutat"  

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem.

ACCEPTO