Error
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
 • Error loading component: com_k2, 1
 • Error loading component: com_k2, 1
 • Error loading component: com_k2, 1
 • Error loading component: com_k2, 1
 • Error loading component: com_k2, 1
 • Error loading component: com_k2, 1
 • Error loading component: com_k2, 1
 • Error loading component: com_k2, 1
 • Error loading component: com_content, 1
 • Error loading component: com_content, 1
Menu

Rubí podrà regular el lloguer quan s'aprovi la proposició de llei presentada pel Sindicat de Llogaters i Llogateres

Moment de presentar la proposició de llei al Parlament Moment de presentar la proposició de llei al Parlament

El Sindicat de Llogateres i Llogaters va lliurar la setmana passada al Parlament de Cataunya una proposició de llei que pretén regular els preus del lloguer al territori català. Un document que l’organització ha treballat amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i que serà aprovat en ple perquè formacions polítiques com ERC, Junts per Catalunya, En Comú Podem i la CUP ja li han donat suport.

Aquesta regulació quan tiri endavant afectarà a 60 municipis de més de 20.000 habitants, entre els quals es troba Rubí. Hem de recodar, segons indica la diagnosi feta pel Servei Local d’Habitatge, que a Rubí el preu del lloguer va passar de 476 a 600 euros en 5 anys (veure notícia). Tal i com ha explicat el rubinenc Carlos Águila, del Sindicat de Llogateres i Llogaters, han estat 7 mesos negociant amb el Departament de Justícia per consensuar el text presentat el passat 15 de juliol. El document diu, entre d'altres coses, que quan se signin nous contractes de lloguer no es podran apujar respecte el que ja es pagava i també que s’hauran d’abaixar els que estan per sobre del preu mitjà quan es renovin. Això evitarà bàsicament les pujades dels lloguers vigents i la baixada dels que tenen preus desorbitats.

La regulació també inclou sancions que van des de 3.000 a 90.000 euros en funció de l’incompliment de la llei quan s’aprovi. Águila també ha explicat que, a més, el document reconeix a les organitzacions de llogaters com a part essencial per resoldre conflictes entre els propietaris dels pisos i els llogaters, com va ser el cas dels pisos de Sant Jordi Parc, per exemple (veure notícia). La intenció d’aquestes entitats és que, una vegada es faci realitat la regulació dels preus a Catalunya, aquesta s’extengui a la resta de l’estat. Águila ha afegit que s’han emparat en el Codi Civil català que dona competències a la Generalitat.

Les immobiliàries no hi estan d'acord

Algunes immobiliàries ja han expressat els seus dubtes sobre l’aplicació d’aquesta regulació a Catalunya. Segons Don Piso, i a través d’una nota de premsa, argumenten per exemple, que si s’intervenen els preus no s’ajuda a resoldre el problema del lloguer a Espanya i afegeix que llavors no hi haurà llibertat de mercat i "no es deixarà fluir oferta i demanda”. Una altra immobiliària,  FIABCI España, opina que aquesta mesura se surt de les competències del Parlament de Catalunya. I afegeix que en un mercat normal el preu dels lloguers s’autoregula per la llei de l’oferta i la demanda.Opinió que comparteix un altre portal, TecnoTramit, que arriba a qualificar la proposició d'"anticonstitucional".

El preu mig de lloguer a Rubí oscil·la entre els 7 i 8 euros per metre quadrat

Recentment, s'ha publicat l'index de preus de lloguer. Segons les darreres dades de l'INE, a Rubí hi ha 3.207 vivendes multipropietat (pisos) en lloguer. El preu mitjà en aquest tipus d'habiatges és de 8,20 € per metre quadrat. La superfície mitjana d'aquestes vivendes és de 77 metres quadrats, els preus oscil·len entre els 470 i els 957 euros mesuals. El preu mitjà d'un lloguer de pis a la ciutat és de 600 euros. Segons les dades publicades, a Rubí hi ha 409 habitatges unifamiliars en lloguer. El preu per metre quadrat és de 7,7€, en aquest cas. El preu mitjà d'un lloguer és de 849 euros i oscil·la entre els 565 i els 1.376 euros. En aquest cas, la superfície mitjana és de 166 metres quadrats.

El ministeri de transports, mobilitat i agenda urbana recull al seu web un mapa interactiu en el que es poden visualitzar els preus de lloguer per municipis. Rubí es troba a part mitja en preu de lloguer tot i que està per sota de ciutats com Sabadell i Sant Cugat i per sobre d'altres poblacions pròximes com Terrassa. Vegeu mapa 

back to top

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand