Menu

Qui pot treballar i qui no amb les noves mesures per lluitar contra la COVID-19

Qui pot treballar i qui no amb les noves mesures per lluitar contra la COVID-19

Fins després de Setmana Santa la majoria dels treballadors hauran de quedar-se a casa per complir amb el confinament total amb permís retribuït decretat pel govern espanyol el passat dissabte (vegeu notícia). Una mesura que inclou nou dies laborables, però qui pot anar a treballar i qui no, durant aquests dies?

Durant aquestes dues setmanes només podran anar als seus llocs de feina els treballadors de serveis essencials, és a dir, bàsicament els que estan implicats en l’atenció sanitària, persones vulnerables, alimentació i higiene. També es garanteix el transport i la seguretat.

La resta de treballadors hauran de demanar el permís retribuït i una vegada acabat el confinament, recuperar les hores que no s’han fet. Així doncs, el decret estableix 25 excepcions que implica que els treballadors podran seguir anant al seu lloc de feina:

- Serveis bàsics: producció, comercialització, transformació i distribució d’aliments, entre els quals s’inclouen els anomenats riders de companyies que porten menjar a domicili; recollida de residus urbans; transport de combustibles i benzineres, i fabricació i distribució de productes de neteja.

- Sanitat: transport i assistència de sanitaris, transport de personal de manteniment d’equips sanitaris, transport i fabricació de medicaments i material sanitari.

- Seguretat: forces armades, serveis d’assistència en carretera i manteniment.

- Altres serveis mínims: correus, serveis funeraris i mitjans de comunicació.

A banda de tot això, també hi ha altres serveis que estan inclosos dins la consideració d’essencials com són les plantes amb cicle de producció continu que es podrien fer malbé, la indústria aeroespacial i de defensa, telecomunicacions i serveis informàtics essencials, els gestors administratius i assessorament fiscal i laboral, bancs i assegurances, personal de justícia, sindicats i patronals o els serveis de comunicació i distribució de premsa, així com la producció tèxtil i de roba de feina i les empleades de la llar.

Tota la resta de sectors, entre els quals s’inclouen oficines no relacionades amb serveis de primera necessitat, línies de producció no relacionades amb serveis essencials, obrers de la construcció, hostaleria que no faci repartiments a domicili i comerç al detall hauran de parar.

Els autònoms per compte propi podran treballar

Els autònoms per compte propi podran seguir prestant els serveis que no havien estat suspesos en el decret del 14 de març. El govern espanyol ha fet una publicació extraordinària aquest dilluns al Botlletí Oficial de l'Estat (BOE). El document concreta que els treballadors per compte propi no poden acollir-se al permís retribuït ni recuperar les hores més endavant com sí que poden els treballadors per compte aliena. Per aquest motiu, podran continuar prestant la seva activitat, sempre que no impliqui l’obertura d’espais d’oci i recreatives, culturals, esportives, d’hostaleria, espectacles públics, museus, arxius, biblioteques, perruqueries o el comerç al detall.

Totes les excepcions es poden consultar a partir de la pàgina 7 del decret que s'adjunta a continuació:

Tornar al principi

SEGUEIX-NOS CONNECTA'T  
Facebook Inici  
Twitter la ràdio EN DIRECTE  
YouTube Programació  
Instagram Streaming  
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. APP Store  
  APP Google play  
  Revista "La ciutat"  

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem.

ACCEPTO