Menu

PSC i comuns aproven augmentar el sou a regidors i càrrecs de confiança entre els retrets de l’oposició

Aquesta ha estat la primera sessió del mandat quer ha tingut lloc a la Sala de Plens / foto: Ajuntament Aquesta ha estat la primera sessió del mandat quer ha tingut lloc a la Sala de Plens / foto: Ajuntament

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP) han aprovat aquest dijous les retribucions de polítics i càrrecs de confiança per al mandat 2019-2023. No hi ha hagut sorpreses i tots dos grups han fet servir la seva majoria absoluta per complir l’acord de governabilitat que tot just presentaven ahir (vegeu notícia). Precisament, el primer Ple del mandat ha estat replet de retrets cap a aquest acord i cap a unes pujades de sous que s’han titllat d’“excessives” i de “barbaritats”.

Un dels grups municipals més crítics amb l’acord entre el PSC i els comuns ha estat Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). La formació considera que els comuns haurien pogut forçar més el govern des de l’oposició, buscant una entesa entre els 15 vots no socialistes per aconseguir fites més ambicioses que les que han acordat amb el govern d’Ana María Martínez. El portaveu republicà, Xavier Corbera, ha qüestionat que els comuns hagin confiat en un partit, el PSC, que mentre negociava amb ells, també mantenia trobades amb Ciutadans (C’s): “Això semblava el Mercat de Calaf, però han sentit els cants de sirena i s’han tirat a l’aigua molt més ràpid que C’s”.

Per part del govern socialista, l’alcaldessa Ana María Martínez ha acusat Corbera de trair l’esperit del Ple d’Investidura, en el qual tant govern com oposició es van conjurar a deixar enrere el tens mandat passat i buscar nous consensos: “Vam dir que havíem après, vam dir que iniciaven un nou període amb una realitat diferent i, segurament, l’únic que no ha mirat cap endavant en tot aquest Ple ha estat vostè”. Per la seva banda, la portaveu d’ECP, Ànnia Garcia, ha recordat al portaveu d’ERC que l’oposició del mandat anterior no va aconseguir molta cosa i que no va poder condicionar gairebé tampoc l’acció del govern. A més, li ha retret als republicans que no volguessin liderar un govern alternatiu al PSC el 2015, quan sí que sortien els números.

L’oposició al pacte entre socialistes i comuns no només ha vingut per part d’ERC. El regidor de Veïns per Rubí (VR), Toni García, s’ha mostrat molt crític, recordant que els comuns s’oposaven al tipus de càrrecs a dit que han acceptat avui i arribant a vincular el Sí a la pujada de sous amb els problemes financers d’ICV en l’àmbit nacional: “Els hi desitjo sort amb aquesta incoherència i amb aquesta hipocresia”. I Roberto Martin, que s’ha estrenat com a portaveu de C’s al Ple, ha reconegut que el seu partit ha negociat aquests dies amb el PSC i que els hi va proposar unes retribucions més ajustades i un sistema més raonable de càrrecs eventuals: “la seva resposta va ser clara, va ser un No”.

Referint-se a l’augment dels sous, molts partits han compartit un argument: que aquesta decisió desacredita la política local i que l’allunya encara més del ciutadà. “La política s’ha acabat convertint en un mode de vida per a un grup social que la gent identifica com a casta i el que ha passat avui referma aquesta visió”, ha explicat Betlem Cañizar, de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP).

Més enllà dels sous, el Ple extraordinari també ha servit per donar compte del nou cartipàs municipal (vegeu notícia). La resta de punts que s’havien de votar (relatius la majoria d'ells a l’organització dels plens, comissions i juntes de govern) s’han aprovat sense dificultats tot i les abstencions d’alguns grups.

 

Increment dels sous a polítics i càrrecs de confiança

Càrrecs electes

Alcaldessa -jornada completa-, de 55.000 € a 72.000 € (+31%)

Regidors de govern -jornada completa-, de 50.400 € a 60.000 € (+19%)

Regidors de govern -jornada 75%-, no existia el mandat passat, cobraran 45.000 €

Regidors de govern -mitja jornada-, de 40.000 € a 35.000 € (-13%)

Portaveus grups oposició -mitja jornada-, de 32.000 € a 35.000 € (+9%)

Portaveus grups oposició -jornada 63%-, no existia el mandat passat, cobraran 38.000 €

Regidors de l’oposició -mitja jornada-, dietes per assistència a plens i comissions; el màxim anual passa de 15.000 € a 18.000 € (+20%)

Càrrecs de confiança

Assessors de govern -jornada completa -, passen de 3 a 4 i de 39.000 € a 50.000 € (+28%)

Assessors dels grups municipals -mitja jornada-, de 15.000 € a 25.000€ (+67%)

Tornar al principi
RECUPERACIÓ COMERÇ

SEGUEIX-NOS CONNECTA'T  
Facebook Inici  
Twitter la ràdio EN DIRECTE  
YouTube Programació  
Instagram Streaming  
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. APP Store  
  APP Google play  
  Revista "La ciutat"  

Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes que n'utilitzem.

ACCEPTO